Blog Image

Co vidět ve Vídni

Se sílícím sluníčkem nás to táhne k cestování víc a víc. Našim dalším cílem se stala nedaleká Vídeň, kterou jsme dosud neviděli jinak než ve vánočním hávu. Bylo na čase to změnit, oprostit se od představy horkých kelímků svařáku a široko daleko vonících dobrot. Věřte mi, Vídeň má své kouzlo i na jaře

Co navštívit ve Vídni?

Otázka, která zajímá nejednoho turistu. Na následujících řádcích se s vámi podělíme o náš improvizovaný itinerář. Naše první kroky směřovaly skrze zábavní park Prátr kolem Dunaje na Štěpánské náměstí (na Stephansplatz). Na proslulé náměstí, kde se nachází nádherná katedrála a významná dominanta Vídně v jednom, Stephansdom. Tato Katedrála svatého Štěpána, místními mile přezdívána "Steffl", je jednou z nejvýznamnějších rakouských gotických památek. Neodpustím si pár zajímavostí k této dominantě: střecha katedrály je pokryta taškami, které pocházejí z vesnice nedaleko Břeclavi a pro milovníky čokoládových Mozartových koulí, tento velikán zde měl svatbu a o pár let také pohřeb. 

Naší další zastávkou byla Vídeňská státní opera, kde jsme se zdrželi poměrně dlouho. Důvodem však nebyla opera samotná, nicméně kavárna naproti, kde servírují vynikající Sachrův dort. Doporučuji tuto zastávku nevynechat. 🙂

Posilněni čokoládovou pochoutkou pokračujeme městem dál až na Maria Theresien Platz (vynikající místo pro odpočinek nebo pro piknik). Uprostřed se tyčí velká socha slavné císařovny, po stranách stojí dvě obrovská muzea. Jedním z nich je Uměleckohistorické muzeum, které láká návštěvníky na díla Rubense, Rembrandta, Tiziana nebo Velázqueze a velké řady dalších umělců. Druhým muzeem je Přírodovědné muzeum, kde se můžete pokochat obrovskou sbírkou minerálů a meteoritů, kostrami živočichů a všemožnými druhy rostlin. Nejvýznamnějším exponátem muzea je však Willendorfská venuše, soška z doby kamenné. 

Od náměstí Marie Terezie je to jen kousek k budově Rakouského parlamentu, která právě prochází rekonstrukcí (květen 2022). Všimněte si, že hlavní vstup do budovy silně připomíná athénskou akropoli. Pokračujeme-li v cestě dál, nemůžeme minout park, ve kterém se skrývá Vídeňská radnice (Rathaus), kterou zná snad každý adventní turista. Rathausplatz je pověstné místo, kde se každoročně konají vánoční trhy. V blízkosti radnice se nachází také známá Vídeňská univerzita.

Co ještě vidět ve Vídni?

Galerie Albertina

Jedna z největších světových sbírek grafiky. Založil ji vévoda Albert Sasko-Těšínský, manžel jedné z dcer Marie Terezie, nadšený mecenáš umění. Galerie Albertina obsahuje přibližně 44 000 akvarelů a kreseb a přibližně 1,5 milionu tištěných grafik. Najdete tu kousky od Rafaela, Michelangela, Rembrandta, Schieleho, Klimta a řady dalších.

Více informací o Albertině tady

Hofburg

Hofburg byl více jak 600 let důležitým centrem habsburské říše, představoval totiž hlavní sídlo císařské rodiny. V současné době zde sídlí rakouský prezident. Obrovskou pozornost budí císařská klenotnice, která je součástí palácového komplexu. Klenotnice (Schatzkammer) je veřejnosti přístupná a nabízí unikátní pohled na poklad habsburských panovníků. Pro doplnění, v blízkosti paláce se nachází galerie Albertina a Rakouská národní knihovna.

Více informací o Hofburgu tady

Karlskirche

Nádherný barokní kostel, který byl postaven za vlády císaře Karla VI. Kostel byl vystavěn jako projev díků, u příležitosti překonání morové epidemie. Kostel svatého Karla Boromejského najdete na vídeňském Karlově náměstí (Karlsplatz).

Více o Karlskiche tady

Hundertwasserhaus

Jedna z nejnavštěvovanějších vídeňských památek. Ano, tento podivný dům, který nechal vystavět Friedensreich Hundertwasser, se těší veliké oblibě. Není divu, atypický vzhled domu se zakřivenými liniemi a hrboly, kde podlahy jsou křivé a balkony osázené stromy, jej činí nepřehlédnutelným.

Více o Hundertwasserhaus tady

Belvedere

Palácový komplex, který nechal postavit Evžen Savojský, legendární vojevůdce, jenž zvítězil na Turky a odehnal je od bran Vídně. Jedná se o komplex dvou barokních paláců, koníren a zahrad. Pro zajímavost: Belvedere byl také oblíbeným rodinným sídlem Františka Ferdinanda d`Este. 

Více informací o Belvedere tady

Schönbrunn

Ukázkový barokní zámek, který v minulosti sloužil jako letní sídlo rakouských císařů. (V zimě byla císařská rodina v Hofburgu.) Zámek je obklopen skvostnými zahradami, které byly spolu se zámkem v roce 1966 zařazeny na Seznam světového dědictví UNESCO. Za zmínku stojí také zdejší zoologická zahrada založená Františkem Štěpánem Lotrinským, manželem Marie Terezie, dále Palmenhaus, pavilon zasvěcený tropickým rostlinám a dřevinám, nebo stavba známá jako Gloriette, která dnes slouží jako kavárna a nabízí jedinečný výhled na Vídeň.

Více informací o zámku tady

Náš tip na ubytování

Hotel Zoku Vienna

Náš pobyt se nesl v pracovním duchu, proto bylo potřeba vybrat hotel s dobrým zázemím, rychlým internetem a prostory pro práci. Hotel Zoku, který se nachází hned u Prátru, nás velmi mile překvapil. PS: Určitě doporučujeme vyzkoušet jejich snídaně. 🙂

 

Body zájmu po cestě