Víkend v Saském Švýcarsku

Blog Image

Víkend v Saském Švýcarsku

Návštěva Bad Schandau

Malé lázeňské městečko Bad Schandau (u nás známé taky jako Žandov nebo Šandov) se nachází v Saském Švýcarsku, nedaleko česko-německé státní hranice. Pro lepší představu - Bad Schandau leží přibližně 35 km od Drážďan, do Děčína je to odtud zhruba 22 km. (☝️ Pozor, 22 km pěšky, autem je trasa komplikovanější a má bezmála 50 km.)

Zajímá vás, co v okolí stojí za vidění? Máme pro vás 2 super tipy. 🙂

Skalní most Bastei (Basteibrücke)

Jedna z největších dominant Saského Švýcarska, turisticky velmi oblíbená a hojně navštěvovaná. Basteibrücke leží asi 15 km od hraničního přechodu Schmilka - Hřensko a nabízí vskutku jedinečný pohled na labské údolí. A nejen to. Za pozornost stojí také úchvatné výhledy z tamějších skalních útvarů. Věřte nám, budete okouzleni. 🙂

Pro úplnost doplníme, že most Basteibrücke se tyčí nad propastí zvanou Mardertelle (v překladu Kuní jáma) a spojuje město Bastei a skalní hrad Neurathen. Malá rada pro vás: Most Bastei se těší velké popularitě, pokud se tedy chcete vyhnout náporu turistů a pořídit si pěkné fotky (tak jako my 😎), doporučujeme Basteibrücke navštívit brzy zrána. 

Pevnost Königstein

Dalším symbolem Saského Švýcarska je historická pevnost Königstein. Pevnost Königstein najdete na levém břehu řeky Labe, 15 km od státních hranic s Českou republikou. Pevnost leží uprostřed Labských pískovců na stolové hoře Königstein, která kdysi dávno patřila Českému království. 

Užitečná fakta a zajímavosti k pevnosti

  • Objekt samotné pevnosti je velmi rozsáhlý, v komplexu napočítáte okolo 50 staveb. Jeho celková rozloha byla vyměřena na 9,5 hektaru
  • Pevnost Königstein byla veřejnosti zpřístupněna v roce 1955. Trasa pro návštěvníky je dlouhá přibližně 2 km a nabízí ohromující výhledy do údolí řeky Labe, na Saské Švýcarsko a při dobré viditelnosti můžete spatřit východní výběžky Krušných hor.
  • Na prohlídce komplexu uvidíte jedny z nejstarších dochovaných německých kasáren, hladomornu, hradní kapli, posádkový kostel a studnu pyšnící se hloubkou 152,5 metru. Jde o nejhlubší studnu v Sasku a druhou nejhlubší studnu v Evropě.
  • Vězte, že vojenský význam pevnosti nebyl nijak velkolepý, vévodové a kurfiřti ji využívali spíše jako své letní sídlo nebo jako lovecký zámek. Sloužila však jako bezpečné místo ve válečných časech.
  • Pevnost Königstein symbolizovala v letech 1591-1922 obávané státní vězení, později byla využívána jako tábor válečných zajatců. Rudá armáda si zde po druhé světové válce zřídila lazaret. V 50. letech byla pevnost využívána pro převýchovu mládeže, aby naplňovala představy socialistické společnosti. 

V současné době představuje pevnost Königstein populární vojenský skanzen, který každoročně navštíví stovky turistů. Co vy? Budete mezi nimi? 🙂

Použité zdroje:

  1. http://www.bastei.cz/
  2. https://www.koenigstein.cz/

  3. https://cs.wikipedia.org/wiki/Pevnost_K%C3%B6nigstein

 

Body zájmu po cestě