Den 1 - Z Porta do Povoá de Varzim

Blog Image

Den 1 - Z Porta do Povoá de Varzim

Shrnutí dne:

  • Ranní bouře
  • Hledání jídla
  • Snídaně v Café Padaria da Praia
  • Koupání v oceánu
  • První razítko ve Vila do Conde
  • Večeře v Povoá de Varzim v restauraci Sailman nad Friends
  • Ubytování v Albergue S.José De Ribamar (donativo)

4:18

Budíček bez budíku, nedočkavost v kombinaci s nekvalitním spánkem z důvodu chrápajícího Richarda, malé postele a zejména peřiny, jež svým materiálem připomíná pocitvý český ubrus. Těšíme se!

5:30

První foto pořízené v a před hotelem, vyrážíme!

5:45

V dáli se hooodně nebezpečně blýská. Na lepší časy to ovšem nevypadá.

6:30

Krčíme se promrzlí u vchodových dveří jednoho menšího paneláku a čekáme, až přejde slejvák. Po pravdě dost nás vykolejil, v předpovědích nic takového nebylo! Chlad, tma a občasné pocity beznaděje, jak dlouho tady budem tvrdnout?!

7:15

Opět na cestě, plní nadšení a odhodlání dosáhnout našeho dnešního cíle. Míjíme rodinné domky tak atypické pro české oko (fasády z kachliček?), palmy, kostel, rozbouřené moře, zavřené kavárny a bary... Až kolem deváté hodiny objevujeme malou kavárničku, kde se chutně a spokojeně nasnídáme a pokračujeme dál v krasojízdě! 

9:25 

Jsme svědky toho, jak traktor táhne rybářskou loď na otevřené moře. To by naši jézéďáci čuměli! V okolí pozorujeme malé barevné domky, ošuntělé a odrbané, ale mají své kouzlo. Je normální, že před každým domkem najdeme zaparkovanou loď a gril. Taky hodně náčiní pro chytání škeblí a podobné mořské “zvěře”.

11:00

Kolem 11. přicházíme do města, kde získáváme naše první razítko do credencialu - poutníkova cestovního průkazu. Obdržíme jej v turistickém centru, kde sedí paní, vskutku ohromně zapálená do své práce! Dá nám razítko, ani se neusměje, stěží pozdraví a nazdar bazar, mládeži!

Ve městě se zastavujeme na nákup základních potravin, já si ve sportu pořizuju jedny funkční ponožky, svačíme v parku, Filip testuje podivnou klobásu a pokračujeme dál směr Povoá de Varzim. 

14:00

Ubytováváme se v prvním albergue, jsme rádi, že jsme vychytali pokoj pro čtyři. Que alivia! Pokoj jen a jen pro nás. Sprcha, chvilka odpočinku a hurá ven, prozkoumat město. Pořizujeme si první portugalskou magnetku v podobě plachetnice, protože obecně platí tato rovnice: Portugalsko = Ronaldo = surfing. Na pláži ochutnáváme mega báječnou zmrzlinu. 

17:00 

Sedíme na zahrádce příjemné restaurace Sailman and Friends, cpeme se rybím hambáčem (nutkavá potřeba konečně ochutnat zdejší rybinu) a editujeme naše materiály pro blog. Jen tak mimochodem, téměř nikdo tady zatím! nezná Českou republiku, ovšem Československo všichni.

Odkazy

Albergue: Sao Jose Ribamar

Restaurace: Sailorman and Friends

Body zájmu po cestě