Den 2 - Valdemossa - Soller

Blog Image

Den 2 - Valdemossa - Soller

Druhý den ráno vyrážíme směr Sollér. Cesta začíná krutopřísným stoupákem, plni síly jej zdoláváme a kocháme si tamní přírodou. Na první pohled obyčejný les, zdá se, ovšem při podrobnějším zkoumání si povšimnete opakujících se zatravněných plácků ve tvaru kruhu, které jsou památkou na místa, kde se v minulosti vyrábělo dřevěné uhlí.

Po dobytí vrcholu si užíváme příjemné procházky po hřebeni a kocháme se pohledem na všudypřítomné poskakující kamzíky. Náš stav euforie však netrvá dlouho. Richard dokumentuje krajinu, fotí, točí, byl by hřích nezaznamenat tato jedinečná panorámata, když vtom ejhle! Během vteřiny černá obloha, prudký vichr a je tu tolik obávaný - náš první - silný liják. 

Zastavujeme u jakéhosi skalního výklenku a lovíme pláštěnky. Není čas na výčitky, oba víme, kdo je dal až na spodek krosny a oběma je jasné, že nás před tou hrůzou nezachrání (přesně tak, byly z Aliexpresu!) a tak s děsem v očích (já), propadaje zoufalství (zase já) vyrážíme směr městečko Deia. Do Deia nás čeká šílený sestup, podle mapy.cz celých 800 metrů! Kluzké kameny, příkré srázy a vlezlá mlha, doufejte, že se vám poštěstí malinko víc. 

Deia - dle našeho názoru - není zrovna turistickým lákadlem, v porovnání s Valdemossou o tom není pochyb!, nicméně i zde a zejména zde natrefíte na četné skupiny a páry německých důchodců. Dáváme si rychlý oběd v podniku (Trattoria Italiana), příjemně překvapení vynikající chutí obyčejného rizota, mírně zklamaní velikostí porce a o to víc zděšeni její cenou. Nic, co by však nespravila chuť čokoládového muffinu a pražené kávy v kavárně opodál (Es Punt).

Do dnešního cíle zbývá urazit přibližně 13 km. Počasí je zamračené, ovšem žádné trakaře nepadají. Bez výraznějšího převýšení zdoláváme trasu Deia - Soller za 2 a půl hodiny, kdy se ubytováváme přímo v centru města, v (SóllerRooms).

Technické údaje:

Ubytování SóllerRooms (Carrer de Sant Bartomeu 2, 07100 Sóller, Spain) (1735 Kč) (Booking)

Body zájmu po cestě