Zřícenina hradu Dívčí Kámen

Blog Image

Zřícenina hradu Dívčí Kámen

Plánujete strávit dovolenou v jižních Čechách a pátráte po tom, kam vyrazit? Pokud jste fanoušky středověkých hradů a romantických zřícenin, máme pro vás zajímavý tip. 🙂

Zřícenina Dívčí Kámen

Nad soutokem Křemžského potoka a řeky Vltavy se nachází monumentální zřícenina, pozoruhodný hrad Dívčí Kámen.

Proč navštívit zříceninu Dívčí Kámen?

  • Tento středověký hrad patří mezi nejrozsáhlejší a nejlépe dochované středověké památky České republiky.
  • Blízké okolí hradu bylo vyhlášeno přírodní rezervací a je součástí CHKO Blanský les.
  • Zřícenina hradu se rozprostírá v těsné blízkosti keltského oppidia, které se svým významem řadí k evropským unikátům.

Základní informace o zřícenině Dívčí Kámen

Hrad byl založen v roce 1349 rodem Rožmberků, kteří jej opustili v roce 1506. Po několika staletích přešel hrad do vlastnictví obce Křemže.

Jak inzerují webové stránky hradu, v prostorách hradu Dívčí Kámen jsou pravidelně pořádány historická a šermířská vystoupení, středověké trhy, výstavy a koncerty. Aktuální program najdete tady.

Návštěvní doba a vstupné

Základní vstupné je 75 Kč. Děti do 6 let mají vstup zdarma, děti od 6 do 15 let hradí 30 Kč. Hrad je veřejnosti přístupný celoročně, co se týká návštěvní doby, na webovkách hradu se dočtete, že hrad je otevřený od svítání do soumraku. Romantika musí být. 🙂

Cesta na zříceninu

Dobrá zpráva! Na hrad se dostanete jak na kole, tak i pěšky s kočárkem. Pokud se tak však rozhodnete, doporučuju si pořádně nastudovat terén. Vydáte-li se stejně jako my z Třísova po červené, stezka k hradu je místy hodně svažitá a pro kočárky nevhodná.

Tip pro zpestření

Zajímavou alternativou, jak se dostat na zříceninu, může být doplutí na lodi. Doporučujeme zakotvit ve vodáckém kempu Dívčí Kámen. Pro děti může být příjemným zpestřením jízda vlakem. Cílovou stanicí jsou zastávky Třísov nebo Holubov. Obě nabízejí značené trasy až ke zřícenině.

Hradní kuchyně aneb jak je to s občerstvením

Pokud byste si chtěli opéct špekáčky, příležitost tu je. Pod hradem je připravené ohniště, jen je třeba si donést vlastní dříví. Pokud byste dostali chuť na tatranku nebo chlazené nealko, u pokladny vás rádi pohostí. Případně se můžete samoobsloužit a uvařit si kafe v boudě zvané Kafevároš, kterou najdete hned u vstupu do hradu.

Body zájmu po cestě