Blog Image

Na pizze v Pise

Když se řekne Itálie, jedna z prvních asociací zpravidla vede k výborné gastronomii. U nás tomu nebylo a není jinak, náš roadtrip je plný ochutnávání a dopřávání si toho nejlepšího, co Itálie nabízí. V Pise to byla právě pizza a lasagne. 

Jelikož je naše cesta pracovního charakteru, poznávací a turistická část přichází vždy až večer. Že to má své výhody, jsme se přesvědčili právě v Pise, u slavné Šikmé věže, která je obsypána turisty téměř nonstop. Nám se podařilo v deset večer nafotit pár hezkých (téměř nerušených) záběrů, no, posuďte sami. 🙂

Co vidět v Pise 

Náměstí zázraků (Piazza dei Miracoli)

Náměstí zázraků patří k nejznámějším náměstím v Itálii a je považováno za jedno z nejkrásnějších náměstí vůbec. Najdete tu ikonické stavby proslulé po celém světě. Které stavby že to jsou? 

  • Šikmá věž v Pise
  • Katedrála Nanebevzetí Panny Marie (symbolizuje život)
  • Baptisterium sv. Jana Křtitele (symbolizuje narození)
  • hřbitov Camposanto monumentale (symbolizuje smrt)

Všechny zmíněné budovy na Náměstí zázraků jsou charakteristické použitým materiálem, na všech fasádách byl použit bílý mramor z dolů v nedalekém městě Carrara. Všechny stavby jsou zapsány na seznamu UNESCO.

Šikmá věž v Pise

Šikmá věž v Pise je nejznámější stavbou církevního komplexu na Náměstí zázraků. Slouží jako zvonice a dosahuje výšky 56 metrů.

Proč se Šikmá věž v Pise naklání?

Hlavním důvodem jejího naklonění jsou základy v měkké hornině, v nestabilním podlaží obsahujícím velké množství písku. (Pisa znamená v překladu bažina.). Stavba věže započala v roce 1173

Pozoruhodné je, že se věž nejdříve nakláněla na opačnou stranu. Stavitelé se snažili náklon věže vyrovnat tím, že k základům házeli kameny a větve. Záměr jim vyšel, věž se vyrovnala, nicméně později se začala znovu naklánět a tentokrát na opačnou stranu. 

V roce 1185 věž dosahovala výšky tří pater a její naklonění bylo nepopiratelné. Další stavební práce byly pozastaveny (☝️ ambicí stavitelů bylo postavit nejvyšší zvonici na světě). 

O celých devadesát let později byla věž rozšířena o další patra. Nový architekt usilovně pracoval na změně těžiště věže, a tak nechal stavět další patra mírně nakloněná na opačnou stranu. Plán mu víceméně vyšel, věž se nakláněla o poznání pomaleji. Nicméně proces naklánění se zastavit nepodařilo. V roce 1373 má Šikmá věž v Pise úctyhodných 6 pater.

Na začátku devadesátých let 20. století byla věž pro veřejnost uzavřena, neboť se vychýlení věže zvětšilo na více než 5 metrů. Odstartovaly intenzivní záchranné práce, pomocí železných lan byly upevněny základy. Speciální záchranné procesy umožnily pozvolné odsávání měkkého jílovitého podloží, které se nacházelo pod základy věže. Vychýlení věže se začalo pomalu zmenšovat, v současné době jsou to přibližně 4 metry. Věž byla veřejnosti znovu zpřístupněna v roce 2001. (Pro zajímavost, máme-li tady čtenáře Šikmého kostela autorky Karin Lednické, vychýlení šikmého kostela sv. Petra z Alkantary v Karviné, se odhaduje na 7°).

Vstupné do věže

Cena vstupenky je 20 euro, pokud plánujete navštívit vícero památek na Náměstí zázraků, doporučujeme zakoupit vstupenku za 27 euro, která vám zajistí vstup do všech objektů. 🙂

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

Katedrála ve stylu středověké románské architektury, která je nejstarší stavbou Náměstí zázraků (její stavba začala v 11. století). V 16. století zasáhl katedrálu velký požár a většina jejího interiéru byla zničena. Od té doby byla katedrála několikrát zvětšována a restaurována. 

Baptisterium sv. Jana Křtitele

Baptisterium neboli křtitelnice se nachází hned vedle Katedrály Nanebevzetí Panny Marie. Zdejší Baptisterium bylo postaveno jako druhá stavba z celého komplexu proslulého Náměstí zázraků

Hřbitov Camposante monumentale 

Camposante monumentale se nachází po levé straně katedrály a po celá staletí bylo využíváno jako hřbitov pro pisánskou elitu. V průběhu bombardování v období 2. světové války byl interiér, jeho fresky a sochy, silně poškozen. Od té doby jsou realizovány restaurační práce. 

Náš TIP: Ubytování u pláže

Ubytování v hotelu v centru Pisy nás nelákalo, proto jsme si zajeli kousek dál, přibližně půl hodinky cesty autem, do městečka Tirrenia. Toto přímořské letovisko je jednou z nejbližších plážových destinací od centra Pisy

Vybrali jsme si apartmán na periferii města, zhruba 2,5 km od pláže. Apartmán náleží k plně vybavenému komplexu, kde se nachází restaurace, dětské hřiště, venkovní posezení, bazén, dokonce i malá venkovní posilovna. Jednou z priorit výběru ubytování je pro nás možnost "bezpečného" parkování. Tahle záležitost je zde vyřešena naprosto precizně, neboť zaparkovat můžete hned před apartmánem. Pro více informací přikládám odkaz, kde se dočtete více. 

To je pro dnešek všechno, jaké město přijde příště, je zatím ve hvězdách. 😎

PS: Víte, kdo to byl Garibaldi?

Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Šikmá_věž_v_Pise

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kostel_svatého_Petra_z_Alkantary_(Karviná)

 

Body zájmu po cestě