Zřícenina hradu Helfenburk

Blog Image

Zřícenina hradu Helfenburk

Plánujete strávit dovolenou v jižních Čechách a pátráte po tom, kam vyrazit? Pokud jste fanoušky středověkých hradů a romantických zřícenin, máme pro vás zajímavý tip. 🙂

Pohádkový hrad Helfenburk se nachází v okrese Strakonice, přibližně 5,5 km od Bavorova. Rozprostírá se na skalnatém vrchu Malošín v nadmořské výšce 683 metrů.

Proč navštívit zříceninu hradu Helfenburk?

Hrad Helfenburk se pyšní rozlohou 1,27 hektaru a patří mezi největší hradní zříceniny v České republice. Že jde opravdu o kouzelnou zříceninu dokazuje vysoká poptávka po svatebních obřadech konaných v jejích prostorách.

Základní informace o zřícenině Helfenburk

  • Co se týká historie, s hradem Helfenburk je spojen zejména rod Rožmberků, ale vlastníků se v průběhu času vystřídalo několik.
  • Hrad je od roku 1963 chráněn jako kulturní památka. V současnosti je zřícenina hradu Helfenburk pod správou města Bavorov.

Návštěvní doba a vstupné

Pokud na hrad zamíříte v období od května do září, tak vězte, že hrad Helfenburk má otevřeno každý den, a to včetně svátků, kromě pondělí, v čase 10:00 - 17:00.

Základní vstupné pro dospělou osobu činí 60 Kč. Děti, studenti a senioři mají vstup na hrad za 35 Kč.

Cesta na zříceninu

My se vydali k hradu z parkoviště (Pod Helfenburkem - bus) 1,5 km vzdáleného od zříceniny. Cesta byla velmi příjemná, uzpůsobená kočárkům i cyklistům a vedla převážně po upravené asfaltce. Pokud se rozhodnete pro stejnou trasu jako my, kousek od parkoviště se můžete pokochat výhledem na oboru s pasoucími srnami.

Hradní kuchyně aneb jak je to s občerstvením

V prostorách hradu si lze opéct buřty, najdete tu také stánek, kde si můžete zakoupit oplatky, sladkosti a limonády.

PS: Svatbu lze na hradě Helfenburk uspořádat po předchozí domluvě s Městským úřadem Bavorov. 🙂

Body zájmu po cestě