Zřícenina hradu Lichnice

Blog Image

Zřícenina hradu Lichnice

Jedno slunné prázdninové dopoledne jsme se rozhodli vyrazit za krásami Železných hor. Naplánovali jsme si procházku Hedvičiným údolím, s cílem na nedaleké zřícenině hradu Lichnice.

Trasa na zříceninu hradu Lichnice

Naším startovním bodem bylo parkoviště hotelu ve Starém Dvoře, odkud jsme se vydali po žluté značce k přístřešku V Koutinách. V Koutinách jsme se napojili na naučnou stezku NS Lichnice - Kaňkovy hory. U rozcestníku Nad Peklem jsme lehce pozměnili směr a napojili se na přilehlou naučnou stezku NS Hedvičino údolí, která nás provedla celým Hedvikovem až do Třemošic. Z Třemošic až k hradu nás vedlo červené turistické značení.

Tip pro zpáteční cestu:

Pokud neradi chodíte tu samu trasu tam a zpět, můžete se inspirovat naší cestou, která je zachycena na mapě nahoře.

Upozornění!

Pokud plánujete výletovat s kočárkem, může vás nemile zaskočit dlouhé lesní schodiště vinoucí se Hedvičiným údolím. Šátek nebo nosítko tak může být skvělým řešením. 🙂

Zajímavosti z historie hradu Lichnice

  • Hrad Lichnice byl postaven v polovině 13. století. Zásluhy na jeho výstavbě má rod Ronovců.
  • Hrad byl vystavěn na kopci zvaném Světlice a jeho původní název zněl Lichtenburk. Lichnicí je nazýván až od 16. století. Název vznikl přeložením slov do němčiny (Licht = světlo, Burg = hrad).
  • Hrad Lichnice vystřídal četnou řadu majitelů, mezi nimiž nechyběli ani známí Jan Lucemburský a jeho syn Karel IV., který začlenil hrad mezi korunní majetek, mezi královské hrady, jež neměly být dávány do zástavy.
  • Jedním z jeho majitelů byl také Václav IV., který Lichnici držel ve svém vlastnictví až do husitských válek.
  • Hrad Lichnice "ustál" záludné ataky Švédů, osudným se mu stal rozkaz, jenž vydal král Ferdinand III., nařizující pobořit hradby. Hrad se tak stal velmi levným zdrojem kamene na stavbu vesnických domů a definitivní zříceninou.

Hradní rozhledna

Hradní komplex zpřístupňuje výstup na kovovou rozhlednu, která skýtá jedinečné pohledy na široké okolí. Dohlédnout můžete na horu Říp, Milešovku, Sněžku či hrad Bezděz. Rozhledna byla postavena v roce 2017 ve zbytku severní věže.

Vstupné a otevírací doba

Zřícenina hradu Lichnice je v měsících květen - září otevřena od úterý do neděle v čase 10:00 - 17:00. Základní vstupné je 50 Kč, děti, studenti a senioři mají vstup za 20 Kč.

Co si nenechat ujít

Kavárnu Zahrádka v Podhradí, kde si můžete objednat nejen výbornou kávu, ale také skvělé palačinky. V nabídce mají sladkou i slanou variantu, nechybí ani jiné domácí koláče a dezerty. My měli štěstí a ochutnali jsme vynikající štrúdl se šlehačkou a cuketové brownies s pořádnou porcí čokolády. Doporučujeme. 🙂

Body zájmu po cestě

Fotogalerie