Zříceniny hradů Kumburk a Bradlec

Blog Image

Zříceniny hradů Kumburk a Bradlec

Naše prázdninové výletování zacílené tentokrát na zajímavé hradní zříceniny a rozhledny nás zavedlo také na hrady Kumburk a Bradlec nedaleko Syřenova u Nové Paky.

Zřícenina hradu Kumburk

Hrad Kumburk, původně zvaný Goldenberk či Kolmburk, byl postaven na počátku 14. století pány z Vartemberka. Obdobně jako jiné středověké hrady u nás vystřídal Kumburk v průběhu dějin několikero majitelů. V období po husitských válkách připadl do vlastnictví Jindřicha z Dubé, poté se hrad dostal do majetku Trčků z Lípy, později se stal majetkem Smiřických. Od dvacátých let 17. století jej vlastnil Albrecht z Valdštejna. Po jeho zavraždění hrad patřil několika dalším majitelům. Za třicetileté války byl hrad zdevastován Švédy, v roce 1658 jej nechal zbořit císař Leopold.

Zajímavosti o zřícenině hradu Kumburk

Hrad Kumburk představuje zachovanou romantickou zříceninu, která patří mezi nejzajímavější hradní zříceniny Českého ráje. Pozoruhodné je zejména jeho dělostřelecké opevnění, které symbolizuje tehdejší snahy o aktivní dělostřeleckou obranu z poloviny 15. století.

Zajímavosti ve zkratce:

  • Jednotlivé části hradu byly stavěny spirálovitě nad sebou (Jedná se o tzv. koncentrický typ hradu.).
  • V 16. století hrad Kumburk sloužil jako vězení.
  • V areálu hradu se nachází pamětní deska informující o návštěvách K. H. Máchy. Hrad údajně navštěvoval kvůli jeho pověstem.

Pověsti spjaté s hradem Kumburk

  • Věznění Elišky Kateřiny, dcery Zikmunda Smiřického, které trvalo 11 let. Elišku Kateřinu zde uvěznil samotný Zikmund Smiřický z toho důvodu, že milovala obyčejného kováře.
  • Na hradě Kumburk je ukrytý poklad, který hlídá kohout s ohnivýma očima.
  • Zjevuje se tu přízrak panny Meluzíny a smutného myslivce.

Vstupné a otevírací doba

Zřícenina hradu Kumburk je veřejnosti volně přístupná. Po telefonické dohodě jsou možné prohlídky s průvodcem.

V prostorách hradu je připravené ohniště, kde si mohou návštěvníci opéct buřty.

Cesta na hrad Kumburk

Cest vedoucích ke zřícenině je několik, my se na hrad vydali po červené trase ze Skalky pod Kumburkem. Trasa je přibližně 1,3 km dlouhá a v pohodě ji urazíte za půl hodinky.

Zřícenina hradu Bradlec

Rozhodnete-li se navštívit zříceninu hradu Kumburk, neváhejte si výlet prodloužit a zajděte si také na nedalekou zříceninu hradu Bradlec. 🙂

Cesta na zříceninu hradu Bradlec

Z Kumburku na Bradlec budete pokračovat po červené trase, která vás dovede k hostinci Klepanda. Odtud se vydáte po modrém (či žlutém, záleží na vašich barevných preferencích) značení, jež vás zavede až ke zřícenině.

Celá trasa měří přibližně 5 km, převýšení, které vás čeká, je necelých 200 metrů.

Z historie hradu Bradlec

Jak uvádí internetové zdroje, hrad Bradlec byl postaven ve 14. století Havlem Rybou z Bradlce. Za majitele Viléma Trčky z Lípy byl hrad Bradlec připojen ke kumburskému panství a zpustl. Hrad Bradlec neoplýval pohodlím, obytnou plochou ani snadnou přístupovou cestou, proto jsou jeho dějiny poměrně krátké.

Zajímavosti o zřícenině hradu Bradlec

  • Říká se, že z hradního sklepení prý vedla tajná chodba směrem ke Kumburku.
  • Podle staré pověsti se hradě Bradlci i nedalekém Kumburku zjevovala Bílá paní.
  • Hrad Bradlec si získal své jméno od bradla, na kterém byl vystavěn. Tím je myšlena 20 metrů vysoká čedičová skála, skalní ostroh, jedním slovem bradlo, jak se dříve říkávalo.

Obě zříceniny doporučujeme navštívit s dětmi, na poměrně krátkém úseku je hodně co vidět, hodně co objevovat. Bonusem může být opékání buřtů na hradě. Výstup na hrad Bradlec nenabízí příznivý terén pro kočárky.

Informační zdroje:

  1. Český-ráj.info
  2. Wikipedia.org
  3. Kudyznudy.cz

Body zájmu po cestě

Fotogalerie